Proficiency Sınavı 

Proficiency Sınavı

Proficiency Sınavı

Proficiency Sınavı Programı

1 –  Proficiency Sınavı ( Proficiency Sınavı için Bireysel – Özel Ders )
2 –  Proficiency Sınavı ( Proficiency Sınavı için 4 kişilik Gruplarla Ders )

Proficiency sınavı,üniversitelerin hazırlık dönemi sonunda, hazırlık sınıfını okuyan öğrencilere final sınavı olarak yada dönem başında ingilizce hazırlık sınıfını okumaksızın direk üniversiteye başlamak isteyen öğrencilere muafiyet sınavı olarak uygulanan ve her üniversitenin kendi müfredatına uyumlu ama diğer üniversitelerin proficiency sınavı’ndan farklı olan bir seviye tespit sınavıdır.

Proficiency Sınavı Hangi Modüllerden Meydana Gelir ?

Her üniversite kendine özgü ve eğitim tarzını yansıtan bir proficiency sınavı uyguladığı için genel bir yargıdan söz edilmesi hatalı olur.. Genel olarak olaya bakıldığında , üniversitelerin aday öğrencilere Proficiency sınavında Okuma (Reading), Dinleme (Listening), Yazma (Writing) ve Konuşma (Speaking) bölümlerinin yer aldığı görülür. Dil, okuduğunu kavrama ( reading comprehension)  ve akademik kelime hanesinin yeterli olması durumunda Proficiency sınavından başarılı sonuçlar elde edilebilir . Çalışmaların bu yönde sürdürülmesi Proficiency sınavı için hazırlanan aday öğrencilere olumlu katkılar yapabilir..

Proficiency Sınavına Kaç Sefer Katılabilinir ??

Proficiency sınavı’na katılım sayısı, üniversiteden üniversiteye değişim gösterir. Eğer ilk sınavda başarılı olunursa ,ikinci bir kez  Proficiency sınavına katılmanız gerekmez.Bazı eğitim kurumlarında yaz okulu adı altında proficiency sınavı hazırlık için yaz dersleri verilir. Şayet , bu tür bir  kurumun sınavına girip başarı sağlanmadığında , yaz döneminde belirli bir süre proficiency dersi aldıktan sonra tekrar Proficiency sınavına katılabilirsiniz. Yine başarısız olunması halinde  bir sonraki dönem başının beklenmesi gerekecektir.

Proficiency Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Proficiency sınavı için evde, özel kursta ya da dil okullarında hazırlık çalışmaları yapılabilir. . Bol bol pratik yaparak sınavına gireceğiniz eğitim kurumunun  geçmiş yıllardaki Proficiency sınavlarını inceliyerek başarılı bir hazırlık dönemi geçirilebilir.

Proficiency Sınavına Nasıl Kayıt Yapılır?


Her üniversite kendi Proficiency sınavını kendi yaptığından kayıt tarzları üniversiteden üniversiteye değişim  gösterir. Genelde sınavına gireceğiniz üniversitenin web sitesinde yer alan duyurular kısmında konu ile ilgili açıklama yapılır.

Proficiency Sınavı Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Proficiency sınavı, üniversiteler tarafından ücretsiz olarak gerçekleştirilen   bir sınavdır. Bu sınava katılmak için herhangi bir ücret ödenmesine  gerek yoktur. Yine de sınavına gireceğiniz eğitim kurumunun bu konuyla ilgili olarak yapacağı açıklamaların izlenmesinde yarar olacağı kesindir .

Proficiency Sınav Sonucu Ne Vakit Açıklanır?

Proficiency sınavı bittikten sonra  sonucun açıklanma süresi, üniversitenin  sınavla ilgili çabalarına göre değişebilir. Kimi üniversitelerde Proficiency sınav sonuç açıklanma süresi 1 hafta ile sınırlı tutulurken bazı üniversitelerde bu sürenin uzayabildiği görülür.

Proficiency Sınavının Kazandırdıkları Nelerdir?

Dönem başında üniversitelerin proficiency sınavına girip başarılı olunması halinde 1 yıllık hazırlık eğitiminden muaf olunur ve direk alanınızla ilgili eğitimi başlanabilir.Dönem sonu yapılan proficiency sınavındaysa,aday öğrenciler proficiency sınavında başarılı oldukları taktirde,alanlarındaki eğitme başlayabilir.

Proficiency Sınav Süresi Ne Kadar?

Proficiency sınav süresi, sınavı gerçekleştiren üniversite ya da eğitim kurumunun tayin edeceği süre zarfında gerçekleşir. Bu nedenle ,  bununla ilgili genel bir fikir beyan etmek mümkün değildir. Üniversiteler, Proficiency sınavı öncesinde sınav süresi ile ilgili gerekli duyuruları yapar. Bu duyuruların izlenmesi gereklidir.

Proficiency Sınavına İnternet Üzerinden Müracaat Yapılabilir mi?

Bazı üniversiteler dilekçe ile yapılan müracaatları kabul etmesine karşın bazı üniversiteler on line müracaat isterler. Bununla ilgili bilgiler, sınavına girilecek  kurumun web sitesinden temin edilebilir.

Yatay-Dikey Geçiş Durumunda Proficiency Sonuç Belgesi Geçerli Olur mu?

Bazı üniversiteler, başka üniversitelerden  kendi kurumlarına geçiş yapan öğrencilerin Proficiency sınavı sonuçlarını kabul etmesine karşın  bazı üniversitelerin bu konu hakkındaki tutumları diğerlerinden değişik olabilir ve  farklı yaptırımlar isteyebilir. Geçiş yapmadan önce Proficiency sınavı sonuç belgesinin yeni üniversitede geçerli olup olmayacağını öğrenmek gerekebilir.  


Proficiency Sınavı Hangi Sıklıkta Yapılır?

Üniversiteden üniversiteye değişmek kaydıyla genel olarak her dönem başında Proficiency sınavı yapılmaktadır.

Proficiency Sınav Puanı Nasıl Hesaplanır?

Puan hesaplanması, daha önce üniversite tarafından belirlenir ve öğrencilerin Proficiency sınavından elde ettikleri notlar bu doğrultuda hesaplanır. Proficiency sınavı için genel bir hesaplama yöntemi söz konusu değildir. Her üniversitenin bu hususta kendine özgü  bir hesaplama yöntemi olabilir.

 

Diğer Yazılar

Leave a Comment